Toronto CanBIM Tour

Show More
Show More
EllisDon Construction: York University Subway Station

York University Station is located in the heart of the York University Campus, crossing diagonally under Ian Macdonald Boulevard, with the main entrance in the Harry W. Arthurs Common. The York University Station is intended to remove the existing bus service currently circulating through the Common, and to provide pedestrian access for existing and future facilities and developments on the York University campus. The necessary TTC, YRT, Viva, and GO bus services will be relocated to bus terminals at Pioneer Village Station and Highway 407 Station.

The main entrance is located on the west side of Ian Macdonald Boulevard with two covered entry wings rising up to the north and south side of the Common. The entrance also has a lightwell from the Common providing daylight into the concourse and  views to the campus. A roof structure links the two entrance pavilions and the lightwell. Glazing on the east side of the entrance structure provides natural light down to the concourse level. The lightwells in the Common provide passenger orientation and opportunities for daylight harvesting according to the Toronto Green Standard.

 

The York University Station project incorporates the following environmental initiatives:

  • Cool roof and green roofs; 

  • Increased daylight levels to reduce electric lighting power usage; 

  • LED lighting in pylon signs, and energy efficient lighting in illuminated wayfinding;  

  • Water efficient plumbing fixtures; 

  • Energy efficient HVAC system; 

  • Reduced storm water runoff into the municipal drainage system by utilizing green roof landscaping and soft, landscaping areas adjacent to other building runoff areas; 

  • 26 short term bicycle parking spaces; and 

  • Landscaping with native and drought tolerant species provided.

 

A major element of this station design is the roof over the upper concourse and entrances in the Common. This metal roof is considered a cool roof as it has a high solar reflectance and absorbs little heat. 

 

The roof is clad in standing seam anodized aluminum panels with anodized aluminum cladding to the ring beam. Glazing is bird-friendly fritted glass in painted steel curtain wall framing. The emergency exit buildings and secure bicycle storage will have green roofs and will be clad in opaque glass panels. Hard landscaping will be concrete. Soft landscaping will be generally hardy and low maintenance for durability in the local environment.

York University: Bergeron Centre of Engineering Excellence

The concept design for the Bergeron Centre is fully rooted in the academic mission of the school and translated into a design that is bold, original and iconic.  With a University mandate to create a world-class facility, the building was conceptualized as one that is rooted like a “Rock” in the landscape of the campus and yet limitless like a “Cloud”.  Those metaphors were instrumental in the development of the building’s architecture and have subsequently been adopted by the school’s faculty and students when describing it.  Particularly notable is the unique façade of the Cloud panels on the upper levels of the building where a scale-less aesthetic of tessellated glass and aluminum panels are unlike any other on campus.  It’s shimmering pattern of materials and reflectivity are always changing, much like the students work that will be created within it. 

The Bergeron Centre contains 15,700 m2 of floor space on 5 levels rising from the campus to create a “landscape of learning."  Containing learning spaces for civil, mechanical and electrical engineering programs, the new building contains a variety of teaching and research labs, workshops, collaborative classrooms, studio spaces and social areas for students and faculty. This sustainably designed development is tracking towards LEED Gold level certification and occupies an important south-west position on the York University campus.  Its location provides unobstructed and panoramic views towards the City of Toronto central business district and by extension perhaps an even greater emphasis on global citizenship and entrepreneurial leadership.

CanBIM Annual Sponsors

  • Twitter - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle
  • YouTube - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Google+ - Black Circle

© 2019 Canada BIM Council